نمای سرامیک خشک
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه نمای سرامیک خشک بیاندازیم باید به دهه 70 میلادی سفر کنیم. زمانی که مهندسان و معماران آمریکایی برای ساخت نمای مقاوم در برابر وزش بادهای شدید در ساختمانهای مرتفع و کاهش جذب رطوبت نما به فکر خلق مصالح جدیدی بودند. قبل از آن، مهندسان و معماران در سراسر جهان از ملات و سیمان برای چسباندن مصالح نما به سطح خارجی ساختمان استفاده میکردند. البته این روش امروزه هم کاربرد دارد اما معایب آن از جمله سقوط مصالح از ساختمان به پایین و خسارات بالا موجب توجه معماران به مصالح خشک شد که بدون ملات و سیمان به نما متصل میشد. این نما ایمنی بالایی ایجاد میکرد و مقاومت مناسبی در برابر باد و رطوبت داشت. اجرای نمای سرامیک خشک در ایران به همان دهه 70 میلادی باز میگردد. در آن زمانها اجرای نمای سرامیک خشک مورد توجه قرار گرفت و تا کنون به دلیل مزایای فراوانش مورد استقبال مهندسان قرار گرفته است.
مطلب پیشنهادی: اطلاعات کاربردی درباره نمای خشک
نمای سرامیک خشک چیست؟
به طور کلی نمای سرامیک خشک یکی از روشهای مدرن و محبوب در اجرای نما است که در آن از پنلهای سرامیکی بدون نیاز به ملات استفاده میشود. نمای سرامیک خشک با نصب خشک و اتصالات مکانیکی، مقاومت بالایی در برابر شرایط آبوهوایی، لرزشها و تغییرات دما دارد. علاوه بر این از مزایای اصلی نمای سرامیک خشک میتوان به کاهش وزن سازه، سرعت اجرای بالا، عایقبندی حرارتی و صوتی و حتی امکان تعویض آسان قطعات اشاره کرد. این نوع نما بهویژه در پروژههای لوکس و مدرن، مانند برجها و مجتمعهای تجاری، کاربرد زیادی دارد. نمای سرامیک خشک یک نمای فول بادی است که با استفاده از مصالح سرامیک خشک ساخته میشود. یکی از ویژگیهای شاخص نمای سرامیک خشک، قابلیت جذب رطوبت پایین است. اگر چه این ویژگی، تفاوتهایی را در مراحل اجرا ایجاد میکند، اما در فصول سرد سال یا در مناطق کوهستانی اهمیت زیادی دارد. قابلیت جذب رطوبت پایین، موجب افزایش مقاومت نمای سرامیک خشک در برابر یخبندان میشود. نمای سرامیک خشک ویلا به کمک روشهای متفاوتی نظیر کلیپس پنهان شیاری، نصب انکری، نصب غیر نمایان و دیگر روشهای معمولا نصب میشود. جالب است بدانید همانطور که از نام این نما مشخص است، هیچ آب و ملاتی در نصب آن استفاده نمیشود.
سرامیک خشک نما
استفاده از سرامیک خشک، تنها به دلیل کاهش هزینهها ساخت و نگهداری، مزیت بزرگی است اما منطقی نیست که مهندسان تنها به این دلیل از سرامیک خشک نما استفاده کنند. مهندسان حرفهای صنعت ساخت و ساز همیشه به دنبال این هستند که کارفرما را راضی کنند و سازهای مقاوم و در عین حال زیبا طراحی کنند. بنابراین، هزینه ساخت و تولید تنها بخشی از رویه انتخاب مصالح است. در ادامه، مزایایی از نمای سرامیک خشک ویلا را بررسی میکنیم که اخیرا توجه مهندسان را به سمت این نوع نمای ساختمانی جلب کرده است.
درصد جذب رطوبت توسط نمای سرامیک خشک ویلا، اولین و مهمترین مزیت سرامیک خشک نما است. نمای خشک سرامیک ویلا، تنها یک درصد جذب رطوبت دارد. این مزیت شاید در ابتدا ساده به نظر آید اما باید بدانید که با کاهش جذب رطوبت در نما، مقاومت آن هم افزایش مییابد. چرا که رطوبت جذب شده در لا به لای مصالح نما تحت تاثیر تغییرات دمایی قرار میگیرد و با انجماد و ذوب مداوم باعث ایجاد ترکهای کوچک میشود. این ترکها به مرور زمان بزرگ میشوند و زمینه فروریختن نما و ایجاد خسارات سنگین را فراهم میکنند.
سرامیک خشک نما قیمت مناسبی دارد و با توجه به عمر طولانیاش یک انتخاب بهینه محسوب میشود. سرامیک نما از جمله اقتصادیترین مصالحی است که میتوانید برای ساختمان خود انتخاب کنید. این سازهها با توجه به نوع مصالحشان، اجرای نسبتا آسانی هم دارند. به همین دلیل، به تازگی در بین مهندسان و کارفرمایان مورد توجه قرار گرفتهاند.
سرامیک خشک نه تنها در برابر رطوبت مقاوم است، بلکه در برابر آتش هم مقاوم است. اگر مقاومت نمای خشک سرامیکی در برابر رطوبت 99 درصد باشد، مقاومتش در برابر آتش 100 درصد است. مواد سازنده سرامیک خشک از ترکیبات مواد غیر آلی تشکیل شده است که موجب مقاومت 100 درصدی آن در برابر آتش میشود. البته یک نکته دیگر در مورد خاصیت این نوع نما در برابر آتش، عدم تولید دود و مواد سمی است.
اسید هیدروفلوئوریک تنها مادهای است که موجب آسیب رساندن به نمای خشک سرامیک میشود. به جز این ماده، هیج مواد آلی یا غیر آلی نمیتواند به نمای سرامیکی خشک آسیب وارد کند. حتی مواردی نظیر اشعه ماوراء بنفش و اکسیداسیون و مواد شیمیایی مختلف هم نمیتوانند به نما آسیبی وارد کنند.
یکی دیگر از مزایای جالب اجرای نمای سرامیک خشک، استفاده از مواد 100 درصد طبیعی است. استفاده از این مواد در تولید سرامیک خشک باعث میشود محصول نهایی کاملا طبیعی باشد و امکان بازیافت آن را فراهم میکند. این مواد با طبیعت و محیط زیست سازگار هستند و هیچ آسیبی برای محیط اطراف به وجود نمیآورند.
مزایای زیادی را میتوان برای اجرای نمای سرامیک خشک برشمرد. اگر بخواهیم چند مورد دیگر از مزایای این نما را بیان کنیم باید به راحتی اجرا و ایمنی بالای آن اشاره کنیم. نمای سرامیکی خشک با ماژولهایی به اندازه 4 هزار میلی متر تولید میشود که موضوع موجی کاهش هزینههای اجرا خواهد شد. استفاده از این نما یا مصالح سرامیک خشک در آتلیههای نقاشی یا آموزشگاه نقاشی رواج دارد. چرا که مواد نمای سرامیک خشک ویلا به گونهای تولید شده که حتی در برابر قویترین رنگها هم مقاوم است. یعنی شما میتوانید از قویترین انواع رنگ روی نمای سرامیکی خشک استفاده کرده و سپس آن را به راحتی پاک کنید. در ضمن، استفاده از مواد ضدعفونیکننده و پاککننده هیچ آسیبی به نمای سرامیک خشک ویلا نمیزنند. بنابراین در هر محیطی میتوان لکهها را به راحتی از نمای سرامیک خشک ویلا پاک کرد.
نمای خشک سر امیک
سرامیک خشک مزایای زیادی دارد. اگر موارد ذکر شده را مطالعه کنید فکر میکنید این نمای ساختمانی کاملا ایمن است و هیچ عیب و ایرادی ندارد. البته باید بگوییم نمای سرامیک خشک یکی از بهترین و مقاومترین نماهای در شرایط آب و هوایی مختلف است اما اگر بخواهیم عیب و ایرادهای آن را نام ببریم شاید بتوانیم به دو مورد زیر اشاره کنیم.
همانطور که گفته شد، نمای سرامیکی خشک در برابر انواع مواد ضد عفونیکننده، پاککننده، جلبک، آب و حتی آتش مقاوم است. این نما به حدی مقاوم است که حتی در برابر مواد آتش زا، دود و مواد سمی هم تولید نمیکند اما قرار گرفتن نمای خشک سرامیک در برابر اسید هیدروفلوئوریک میتواند مقاومت آن را زیر سوال ببرید. بنابراین استفاده از موادی که دارای این نوع اسید است در مجاورت نمای سرامیکی خشک کار درستی نیست.
یک مورد دیگر اجرای نمای سرامیک خشک است. اجرای این نما همانند سایر مصالح ساختمانی نیست که از ملات و گچ استفاده کنید و آجرها یا سنگ نما را روی هم بچینید. مجری نمای سرامیک خشک به تجربه و تخصص متفاوتی نیاز دارد. در صورتی که از نیروی کار غیر متخصص برای اجرای این نما استفاده کنید، ممکن است به مصالح آسیب وارد شود یا اینکه آببندی درست انجام نشود. در اینصورت از درز و شکاف نمای سرامیکی خشک، رطوبت و آب وارد ساختمان میشود و دیگر نمیتوان به نمای سرامیک خشک به عنوان یک نمای ضد آب اطمینان کرد. بنابراین لازمه استفاده از این نما به عنوان یک نمای ضد آب و رطوبت، اجرای صحیح آن است.
دیتیلهای اختصاصی اجرای سرامیک خشک پرسلانی
استفاده از دیتیلهای اختصاصی اجرای سرامیک خشک پرسلانی کمک میکند از تمام اجزای بزرگ و کوچک نمای سازه مطلع شوید. کلیه تجهیزات و اتصالاتی که برای نصب و اجرای سرامیک خشک پرسلانی استفاده میشوند در این دیتلها آورده شده و به کمک مجریان این نما میآیند.
انواع سرامیک خشک
اجرای نمای سرامیک خشک برای اولین بار در دهه 70 در ایران انجام شد. در همین سالها بود که مهندسان و معماران تصمیم گرفتند از نمایی استفاده کنند که به روش خشک اجرا میشود. هدف از این کار، افزایش مقاومت نمای ساختمانها در برابر وزش باد شدید بود. در همان دهه 70 مهندسان، نمای سرامیکی خشک را اختراع کردند و این نما از همان ابتدا مورد توجه قرار گرفت. به طور کلی، نمای سرامیکی خشک به دو نوع فول بادی و مجوف تقسیم میشود. اگر میخواهید بدانید منظور از انواع سرامیک خشک کنید در ادامه با ما همراه باشید.
- نمای سرامیک خشک مجوف
سرامیک خشک مجوف یا سوراخ دار، همانطور که از نامش مشخص است، در بدنه خود چندین سوارخ دارد. استفاده از سوراخ در این نما در قدم اول، باعث کاهش وزن بار مرده میشود که برای نمای ساختمان مزایای زیادی به همراه دارد. از جمله اینکه، وزن نما را کم کرده و مقاومت آن را در برابر وزش بادهای شدید افزایش میدهد. یکی دیگر از ویژگیهای نمای سرامیک خشک مجوف، عایق صدا و حرارت بودن آن است. این نماها در برابر حرارت و صدا مقاوم هستند. امکان تعویض پانلها در نمای خشک مجوف فراهم شده است. این نماها دارای آببندی بسیار بالایی هستند و به همین دلیل، به هیچ عنوان آب و رطوبت را به داخل ساختمان راه نمیدهند.
- نمای سرامیک خشک توپر
این نما به نمای سرامیکی خشک فول بادی هم معروف است. اگر بخواهیم نمای خشک سرامیکی توپر یا فول بادی را با نمای خشک مجوف مقایسه کنیم باید بگوییم نمای خشک توپر ارزانتر از نمای خشک مجوف یا سوراخدار است. این نما در تمام دیتلهایی که نمای خشک مجوف اجرا میشود، قابل اجرا است. سرامیک خشک توپر اغلب در ابعاد 60 در 120 سانتیمتر تولید میشود اما در ابعاد مختلف برش داده شده و استفاده میشود. اجرای نمای سرامیک خشک فول بادی یا توپر به دو صورت نمای نمایان یا غیر نمایان فراهم شده است. این نما هم آببندی مناسبی دارد و در مقابل رطوبت استفاده میشود.
بهترین تامینکنندگان سرامیک خشک
از جمله بهترین تامینکنندگان سرامیک خشک و کاشی و سرامیک در ایران میتوان به کاشی و سرامیک نوآوران، کاشی و سرامیک ایفاسرام، کاشی و سرامیک گروه فخار، کاشی و سرامیک نوین سرام، کاشی و سرامیک اطلس سرام البرز و کاشی و سرامیک الوند اشاره کرد.
اجرای نمای سرامیک خشک
اجرای نمای سرامیک خشک به طور معمول به دو روش انجام میشود. در روش اول که نصب نمایان نام دارد، تمام اتصالات در نمای ساختمان دیده میشوند. در روش دوم که نصب غیر نمایان نامیده میشود، اتصالات مصالح در نمای ساختمان دیده نمیشوند. متریالهایی که مجری نمای سرامیک خشک استفاده میکند شامل تایلهای سرامیکی خشک، چسب مخصوص مصالح، کلیپس استیل یا آلومینیومی، ریلهای آلومینیومی و رنگ پلی استر هستند. برای مجری نمای سرامیک خشک، زیرسازی اهمیت زیادی دارد. در صورتی که مجری نمای سرامیک خشک به زیرسازی توجه کافی نداشته باشد، آببندی و مقاومت نما زیر سوال میرود. نکات مهم قبل از اجرای نمای سرامیک خشک ویلا عبارتند از:
مجری نمای سرامیک خشک باید به این نکته توجه داشته باشد که لازمه اجرای نمای سرامیک خشک، خشک بودن دیوار اصلی بنا است. بر خلاف روشهای معمول اجرای نمای ساختمانها که بهتر است دیوار اصلی را خیس کنیم تا ملات و سیمان به آن خوب بچسبد، در سرامیک خشک دیوار اصلی را باید خشک کنید.
پیش آمدگی نمای سرامیک خشک ویلا باید در حد 16 الی 30 سانتیمتر باشد که مجری نمای سازه باید به نکته توجه کند.
درزهای موجود در نمای ساختمان با سرامیک خشک باید پوشانده شوند. آببندی درزها کار هر کسی نیست و نیازمند تجربه و تخصص است.
برای تولید اتصالات و بستها باید از فولاد ضد زنگ استفاده کرد. به ویژه در نمای نمایان که اتصالات، قابل رویت هستند باید از فولاد ضد زنگ استفاده کرد.
جهت نصب ریلهای نگهدارنده تایلها حتما باید از دو بست استفاده کنید.
جهت افزایش مقاومت تایلها بهتر است از چسب و مش در پشت سرامیکها استفاده کنید. این کار باعث میشود شکستگی تایلها موجب سقوط آنها از نما نشود. بنابراین این کار در جهت افزایش ایمنی کار لازم است.
تایلهای سرامیکی که در نصب و اجرای نمای سرامیک خشک استفاده میشوند باید بدون کثیفی و شکستگی باشند.
مراحل اجرای سرامیک خشک نما
با توجه به اینکه سازهها به طور کلی به دو نوع فلزی و بتنی تقسیم میشوند، اجرای نمای سرامیک خشک هم به دو نوع تقسیم میشود. در ادامه، مراحل اجرای سرامیک خشک ویلا شرح داده میشود:
اولین مرحله که توسط مجری نمای سرامیک خشک انجام میشود، زیرسازی است. مجری نمای سرامیک خشک باید، دیوار اصلی بنا را کاملا خشک کند. اجرای نمای سرامیک خشک ویلا تنها روی سطوح صاف و یکدست امکانپذیر است.
مرحله بعد نصب پلیتها و دستکها است که به نوع سازه و نوع نمای سرامیک خشک ویلا (نمایان و غیر نمایان) بستگی دارد.
برای اجرای نمای سرامیک خشک روی سازه فلزی ابتدا دستکها را روی سازه در قسمتهای مشخص شده نصب میکنند و سپس، سرامیک خشک را روی آن متصل میکنند. برای اجرای نمای سرامیک خشک روی سازه بتنی، ابتدا پلیتها را روی سازه بتنی وصل میکنند و سپس دستکها را روی پلیتها جوش میزنند. در نهایت، سرامیک خشک را در محل خود متصل میکنند.
پیشنهادی: آنچه باید درباره نمای کرتین وال بدانید.
برآورد هزینه اجرای سرامیک خشک
نقشههای اجرایی و ابعاد دیوارهای نما در برآورد قیمت نمای سرامیک خشک اهمیت دارند. بنابراین برای تعیین قیمت نمای سرامیک خشک قبل از هر کاری باید این نقشهها را تهیه کنید. اولین قدم جهت تعیین قیمت نمای سرامیک خشک، مشخص کردن ابعاد و متراژ ساختمان است. در این صورت کارفرما و مجری نمای سرامیک خشک متوجه میشود که چه مقدار سرامیک خشک نیاز دارد و با توجه به ابعاد استاندارد سرامیک خشک، تعداد و قیمت نمای سرامیک خشک را تخمین میزند. هزینه آهنآلات، متریالهای فولادی و غیر فولادی، نیروی انسانی و دستکها یا پلیتها از جمله هزینههای جانبی اجرای سرامیک خشک هستند که نباید از آنها غافل شد. این موارد همگی بر قیمت نمای سرامیک خشک ویلا تاثیر میگذارند.
مدت زمان اجرای نمای سرامیک خشک
مدت زمان اجرای نمای سرامیک خشک ویلا همانند قیمت نمای سرامیک خشک به عوامل زیادی بستگی دارد. برای تعیین مدت زمان اجرای نمای سرامیک خشک ویلا باید سطح نما، متراژ نمای ساختمان، تعداد مجریان نما، تعداد کارگران و مهندسان و موارد زیادی را مشخص کنید. به عنوان مثال، ممکن است مجری نمای سرامیک خشک برای هر 2000 متر یک روز نقشهبرداری را در نظر گرفته باشد. در اینصورت، اگر متراژ پروژه نمای سرامیک خشک ویلا، 6000 متر باید سه روز زمان صرف نقشهبرداری کنید. ممکن است مجری نمای سرامیک خشک به ازای هر 80 متر پروژه یک روز را برای زیرسازی فولادی در نظر گرفته باشد. در اینصورت اگر متراژ نمای سرامیک خشک ویلا 320 متر باشد، باید چهار روز را برای زیرسازی پروژه صرف کنید. اگر تعداد مجریانی که برای زیرسازی فولادی استخدام میشوند، دو نفر باشند، یا دو برابر تعدادی باشند که مجری برای محاسبات خود در نظر گرفته بود، میتوان این مدت زمان را نصف کرد. به این ترتیب برای تمام مراحل اجرای نمای سرامیک خشک ویلا میتواند مدت زمانی را برنامهریزی کرد.
قیمت نمای سرامیک خشک
همانطور که گفته شد، قیمت نمای سرامیک خشک تحت تاثیر عواملی نظیر متراژ سازه و تعداد مجری نمای سرامیک خشک و کارگران تعیین میشود. اما با توجه به اینکه مدت زمان اجرا برای مجری نمای سرامیک خشک ویلا کوتاهتر از اجرای نماهای معمول است که با ملات و سیمان فراوان نصب میشوند، میتوان نتیجه گرفت، قیمت نمای سرامیک خشک هم به اندازه قابل توجهی کاهش مییابد. کاهش مصالحی از جمله ملات و سیمان هم موجب کاهش هزینههای مجری نمای سرامیک خشک ویلا و قیمت نمای سرامیک خشک میشود.
مجری نمای سرامیک خشک
استفاده از سرامیک خشک در اجرای نمای ساختمانی، مزایای زیادی به همراه دارد که باعث شده، مهندسان و معماران تمایل زیادی به آن داشته باشند. به عنوان مثال، قیمت نمای سرامیک خشک بسیار مناسب است. مجری نمای سرامیک خشک باید تجربه و تخصص کافی داشته باشد. اگر هر کدام از اتصالات ناقص نصب شوند یا هر کدام از پلیتها و دستکها اشتباه جوش داده شوند، نمای نهایی ساختمان دارای گود یا قوس خواهد بود. اینگونه ایرادات هم در آخر کار خود را نشان میدهند. بنابراین اجرای نمای سرامیک خشک با نیروی کار بی تجربه و استفاده از مجری نمای سرامیک خشک با مهارت ناکافی تنها موجب اتلاف وقت و هزینه میشود.
مطلب پیشنهادی: اطلاعات کاربردی درباره نمای شیشهای
اجرای نمای سرامیک خشک
اجرای نمای سرامیک خشک نیازمند مهارت کافی است. اما به طور کلی میتوان گفت که کار مجری نمای سرامیک خشک نسبتا آسان است و به دلیل هزینه و زمان کم بسیار اقتصادی خواهد بود. همین عامل هم باعث جلب توجه مهندسان و معماران شده است. این نما برای کارفرمایانی که عجله دارند یا برای جذب رطوبت و وزش باد به نمای مقاوم نیاز دارند، بهترین گزینه خواهد بود.
نمای سرامیک خشک ویلا
با توجه به اینکه اغلب ویلاها در مناطق جنگلی و پربارش ساخته میشوند، استفاده از نمایی که در برابر باد و باران مقاوم باشد و بعد از گذشت سالها همچنان ظاهر خود را حفظ کند، اهمیت زیادی دارد. نمای سرامیک خشک یکی از نماهای مورد علاقه معماران و مهندسان ایرانی برای ساخت ویلاهای شمال است. با نظر به اینکه ویلاها و ساختمانهای شمال کشور همیشه در معرض بارش باران قرار دارد، نمای سرامیک خشک ویلا میتواند بهترین گزینه باشد. چرا که انتخاب این نما از نفوذ کمترین رطوبت به نمای ساختمان جلوگیری کرده و نما را تا سالیان طولانی سالم و بدون ایراد حفظ میکند.
سخن پایانی
نمای سرامیک خشک از جمله نماهای جدید ساختمانی است. درصد جذب رطوبت این نما در پایینترین حد ممکن قرار دارد. اجرای نمای سرامیک خشک نسبتا آسان است و با توجه به عدم استفاده از ملات و سیمان در این نما، میتوان آن را در زمان کوتاهتری اجرا کرد. مجری نمای سرامیک خشک باید باتجربه و بامهارت است. زیرسازی این نما اهمیت زیادی دارد و عدم توجه به آن خسارات جبرانناپذیری را به همراه دارد. نمای سرامیک خشک در برابر جلبک، اکسیداسیون، آتش و انواع مواد شیمیایی مقاوم است. مواد و ترکیبات سازنده این نما کاملا طبیعی هستند و به عنوان مواد دوستدار محیط زیست معرفی میشوند.
